A szétnyílt hasizom

A szétnyílt hasizom amilyen rosszul hangzik, olyan nagy problémákat okozhat, DE jó hír, hogy olyan könnyen is orvosolható műtéti beavatkozás nélkül! Ismerd meg Bagyinka Tímeát és a LoveYourBelly-tanfolyamot!

Neked se vizsgálták a pocidat a várandósság óta?

Nem vagy egyedül! Sokan nem is tudnak róla, hogy ez rejlik a köldöksérvük, a szűnni nem akaró hátfájásuk vagy éppen a szülés után megmaradt terheshas problémája mögött, mert erősen aluldiagnosztizált jelenségről van szó. Arról nem is beszélve, hogy természetesnek vesszük, hogy aki nem olyan szerencsés, annak már sosem lehet olyan hasa, mint szülés előtt volt, és már-már azt is, hogy a derék- és hátfájás a mindennapi élet velejárója. És hogy nincs más megoldás, mint a hasplasztika. De ez nem igaz!

Kezdjük az elején! Mi is az a szétnyílt hasizom (rectus diastasis)?

A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a line alba zárja. Ennek a szövetnek nagyon erős a szakítószilárdsága, mégis vannak élethelyzetek, amikor megnyúlni, elvékonyodni kényszerül. Ilyen élethelyzet például a várandósság, amikor a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A szülést követően pedig a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. Ennek a résnek köszönhetően pedig a has izmai csak megfelelő edzéstechnikával fejleszthetőek, melyet a LoveYourBelly tanfolyamokon tanítunk meg az érdeklődőknek.

Mik a tünetek?

Ha szétnyílik a hasizom, akkor az nem marad rejtve. Először esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még 6 hónappal a szülés után is “terheshasunk” van és átadják a helyet a villamoson, vagy hiába edzünk szorgosan, a hasi terület valahogy sehogyan sem akar erőre kapni. És ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével. Köldök-, hasfali-, rekesz –, gerinc- és lágyéksérvhez, illetve gátizom problémáknál kiegészítő terápiaként is javasolt. Segít az ülőmunka miatt kialakult hanyag testtartáson is.

Hogyan lehet beleilleszteni a testedzést, illetve a gyakorlatokat a kismamák napi rendjébe?

A gyakorlás megy a legkönnyebben, mert az embernek mindig van 20-30 perce rá, a kicsikkel is lehet tornázni. A nehezebb része az, hogy a napi rutintevékenységekbe is beleillesszük a technikát. Mindig arra tanítom a lányokat, hogy fő a fokozatosság, és mindig szánjanak magukra még 10-15 percet, amikor a testtartásukkal (is) foglalkoznak. Ez fájdalmas, hiszen elkezdenek dolgozni az izmok, de ahogy nő az izomtömeg, úgy javul a helyzet.

Mi a véleményed a fitneszanyukákról, akik büszkén mutogatják, hogy nekik pár héttel a szülés után már kockás a hasuk?

Ami szép, azt meg kell mutatni. Vannak szerencsés anyukák, akiknél a sok sport mellett adott a genetika is, ami hozzásegíti őket a szülés utáni gyors regenerációhoz. Van, akinek visszamegy a hasa szinte azonnal, de ez nem etalon, és az, amit ő csinál, az nem biztos, hogy másnál is beválik. Ezért is kapja a tanfolyamon mindenki személyreszabottan, a saját hasfali sérüléséhez a gyakorlatokat. Az internetről ellesett mozdulatsorokat akkor érdemes alkalmazni, ha már látott minket szakember, oktató, és magunktól tudjuk, hogy mi a jó nekünk.