Ha erre az öt dologra figyelsz, nagyobb eséllyel eshetsz teherbe: tippek a szakértőtől

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy táplálkozásunkra nemcsak várandósan, de már a babatervezés időszakában is érdemes odafigyelni.

Ha a teherbe esés a cél, akkor a divatdiétákat, böjtöket, a radikális kalóriamegvonást jobb, ha elfelejtjük. A tartós kalóriadeficit ugyanis stresszt jelent szervezetünk számára, ilyen esetben pedig mindent előrébb sorol, mint a reprodukciót! Már maga a peteérés is a ciklus első felében egy igen energiaigényes folyamat, amely akkor tud sikeresen és eredményesen megtörténni, ha az ehhez szükséges forrásokat biztosítjuk.

Csak egy színesen, változatosan kialakított és összeállított étrend tud támogatást jelenteni ebben az időszakban. Minél többféle ételt fogyasztunk, annál többféle tápanyagot viszünk be szervezetünkbe, amely ha megfelelően komplettált, céljaink elérésének alapja lehet. Wagenhoffer Csilla dietetikus segít eligazodni és tanácsot adni, hogyan lehet segíteni a táplálkozással a teherbe esést.

A terhességhez alap: Folsav mellett metafolin

Táplálékkiegészítés szempontjából nagyon fontos már a babatervezés időszakában folát szedése a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatának csökkentése miatt. Lényeges, hogy ne csak a folát szintetikus, stabil formáját, a folsavat szedjük, hanem a biológiailag aktív formát, vagyis a metafolint is. Ez ugyanis jobban hasznosul a szervezetben! Különösen fontos csökkent enzimaktivitás fennállása esetén!

Vitaminok

Kiemelendően fontos a cink rendszeres fogyasztása, amely a zavartalan petesejtérést biztosítja, az E-vitamin, amely a petefészkek működését támogatja, illetve a D- és B-vitaminok. Természetes források erre az osztriga, a tenger gyümölcsei, vörös húsok, belsőségek, sajtok, magvak és a hüvelyesek is. A B-vitaminok szedése is elengedhetetlen, és mivel ezek szoros együttműködésben hatnak, így mindenképp komplex formában érdemes pótolni. Ha eddig nem folytattunk vegetáriánus vagy vegán életmódot, akkor, ha lehet, ne most kezdjük el! Mértékkel fogyasztva, de a fogantatásban fontos szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszerek is. Ne felejtsük el, hogy például a B12-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Kolin

A kolin egy vízben oldódó tápanyag, melynek alkalmazása szintén fontos a termékenység és a várandósság támogatása szempontjából. Rendszeres fogyasztásával ugyanis megelőzhetők egyes magzati idegrendszeri betegségek is, ezek mellett pedig sejtmegújító és zsírbontó hatása is kiemelkedő, javítva ezzel az anyagcserét és az állóképességet is. Nagyobb mennyiségben természetes formában a tojássárgájában és a lazacban található meg.

Optimális vércukorszint

A kiegyensúlyozott hormonháztartás érdekében figyeljünk oda vércukorszintünk stabilan tartására, és törekedjünk a rendszeres és nagyjából ugyanabban az időpontban történő étkezésekre. Kerüljük az étkezések kihagyását, a hosszú szüneteket, és ne vagy csak nagyon kevés édesipari terméket fogyasszunk. Együnk naponta sok rostot, válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az azokból készült termékeket, sok és sokféle zöldséget!

Tudatosság

Az egészséges táplálkozással nemcsak a betegségmentesen töltött évek száma növelhető, hanem reproduktív időszakban, várandósságra készülve a fogyasztói tudatosság adhatja meg a probléma- és panaszmentességet a kismamáknak.

Az egészség megtartása és megőrzése tudatos tevékenység eredménye, amelyet többek között a megfelelő étrend követésével érhetünk el. A tudatos táplálkozás és az odafigyelés segít abban, hogy azokat a táplálékokat, élelmiszereket és táplálékkiegészítőket válasszuk ki, amelyek elfogyasztásával biztosíthatjuk a magunk és fejlődő magzatunk egészségét is.

A sikeres és mihamarabbi teherbe esés érdekében meg kell teremtenünk egy ideális állapotot testünkben és lelkünkben is. Ilyenkor ne elégedjünk meg  az „éppen csak jó” állapottal, legyünk most maximalisták, és töltsük színig raktárainkat, ami persze sokkal inkább vonatkozik itt a minőségre, mintsem a korlátlan mennyiségre.

Forrás: divany.hu