Neked is van?

Ha megsérül a hasfal, az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzsünk elülső részét. Amikor reggel felkelünk, lapos a has, mert olyankor a gravitáció úgy hat ránk, hogy besüllyednek a hasüregbe a szerveink. Ám abban a pillanatban, hogy kiegyenesedünk, a hasi szervek elkezdenek süllyedni, és az egyenes hasizomnak kellene ezeket a helyükön tartani. Nagyon sokszor érződik a gyomor, a belek működésén is, hogy baj van, mert nagyon puha a has szerkezete.

Milyen súlyossági fokozatai vannak?

A sérüléseket nem érdemes nagyság szerint kategorizálni, mert lehet, hogy valakinek egészen pici sérülése van köldök tájékon, viszont van egy köldöksérve, és emiatt specifikusan kell edzenie a hasfalát, míg akinek van egy óriási hosszanti sérülése, ám nincsen megszakadva kötőszövet, kedvezőbb helyzetben van annak ellenére, hogy nagyobb az elváltozás.

A LoveYourBelly-tanfolyam elején az oktató mindenkinél felméri a hasfali sérülés állapotát, és a résztvevők megtanulhatják azt is, melyek azok a gyakorlatok, amiket nem ajánlott nekik végezni.

Mikor kezdj gyanakodni, hogy neked is van?

 • ha várandósság után a hasizmaid nem húzódtak vissza
 • ha várandósság alatt a hasad bizonyos helyzetekben rendellenesen előre csúcsosodik
 • ha rendszeres edzés ellenére sem tapasztalsz lényegi fejlődést
 • ha állandósult a hátfájásod
 • ha a gátizmaid meggyengültek
 • ha köldök – vagy hasfali sérved van

Így tudod megállapítani, hogy szét van-e nyílva a hasizmod

Feküdj le a hátadra, húzd a két lábad talpra, gördülj fel kicsit egy préselő testhelyzetbe és az egyik kezed ujjait köldök magasságban süllyeszd a hasüreged irányába! Ha érzel rést az egyenes hasizmaid között, akkor téged is érint a szétnyílt hasizom problémája.

A megoldás

A LoveYourBelly tanfolyamon átbeszélünk mindent, amit fontos tudni a hasizmoról és annak hatékony fejlesztéséről. Megismerkedhettek a has felépítésével, az elhízás életviteli és biológiai okaival. Végignézünk minden állítást és tévhitet, kicsit elveszünk a kalóriák, szénhidrátok, zsírok és fehérjék világában. Személyre szabott étrendekkel gazdagodhattok. Ezek után megtanuljuk a gyakorlatokat, illetve azt, hogy hogyan lehet a nap minden percében dolgoztatni a hasizmot.

Több mint 100 oktató több országban tart tréninget, akik személyre szabottan adnak tanácsot: elmagyarázzák a has anatómiáját, majd a sérülésétől függően kiválasztják a javasolt mozgásformákat, sőt azt is megmutatják, melyek azok a mozdulatok, amelyek a has rehabilitációját gátolják!

Miután a has regenerálódott, és a megfelelő mozdulatokkal „visszatornáztuk” az izmokat a helyére, kezdetét veheti a hasizmok rehabilitációja is. A tanfolyamon résztvevők megtanulják, miként kell megfelelően tartani a törzset, továbbá a helyes légzéstechnikát is elsajátítják. Ezeket az ismereteket alkalmazva aztán biztonságosan végezhető az a mozgásforma, amelyet a szakember a páciens részére kiválasztott.

A módszer elsajátítása különösen ajánlott:

 • hát- és derékfájdalommal kűzdőknek (igen, a hasizom megerősítése csökkenti, illetve meg is szünteti a panaszokat),
 • terhesség utáni mielőbbi regenerálódás miatt,
 • a szétnyílt hasizommal kűzdőknek,
 • köldöksérv esetén
 • mozgásszegény életvitel esetén,
 • hormonális problémával rendelkező lányoknak,
 • akik szeretnék felvenni a harcot a plusz kilókkal,
 • és mindenkinek, aki szeretne egészségesebben élni és szép lapos, izmos hasra vágyik.

Hogyan alakítottad ki a LoveYourBelly gyakorlatait?

Több, mint tíz évvel ezelőtt, az első kismama jóga órám után találkoztam először Rectus Diastasis problémával. Az újdonsült anyukák tanácstalanok voltak, hogy miért van még ennyi idő elteltével is  „terheshasuk”, azzal együtt, hogy rendszeresen edzenek. Először meg is ijedtem, hiszen a lányok elmondása szerint sem a védőnő, sem a nőgyógyász nem tudott választ adni nekik. Attól féltem, talán én rontottam el valamit. Persze kiderült, hogy nem, csak a RECTUS DIASTASIS esetén a has-, a hát- és a kismedence izomzata speciális és kiemelt törődést kíván. Hiába sérült a terület, megoldást rá csak a folyamatos mozgás és mozgatás adhat, mert az izmokkal dolgozni kell, csak akkor fejlődnek. Velük kezdtem el kéthetes turnusokban kategorizálni, hogy milyen típusú feladatok működnek.

Nem jellemző, hogy a hat hetes kontrollon a hasfal állapotát is ellenőriznék, így ha valaki úgy érzi, hogy nem regenerálódik megfelelően, mindenképpen keressen fel egy szakembert, mert nagyon sok esetben az év (évek) alatt a helytelenül kivitelezett gyakorlatokkal, mozgásformákkal, hétköznapi tevékenységgel csak rontanak  a helyzeten.

Napi mennyi időt kell rászánni?

Ez egy életforma, ugyanúgy, mintha valakinek gerincsérve lenne. A rectus diastasis egy olyan állapot, mellyel meg kell tanulni együttélni, akkor is, amikor sportolunk és akkor is, amikor éppen a villamoson utazunk. A LoveYourBelly a sérült hasfal rehabilitációjára létrejött technika, ahol a tanfolyamokon azt tanulják meg a résztvevők, hogy a saját hasi sérülésükhöz képest milyen gyakorlatokat szabad végezniük és milyeneket tilos, hogyan tudják visszaszerezni és megtartani a has- és hátizmok erejét,  illetve hogy a mindennapi rutin tevékenységek közben, mint például egy porszívózás vagy akár csak egy gyermek felemelése közben mikre kell mindenképpen odafigyelni.

Milyen – akár egyéb – előnyei vannak, ha valaki részt vesz a LoveYourBelly tanfolyamán?

Az első visszajelzések mindig a hátfájdalmak megszűnéséről szólnak. De ahogy erősödik a has és a hát izomzata, azzal együtt az esztétikai élmény sem marad el, sokkal karcsúbb lesz a derék, a has visszanyeri eredeti körtérfogatát és az egyenes hasizom ereje miatt képes a kitámasztó funkcióját ellátni, ami eredményeként szép lapos lesz újra a has, még az a has is, amelyiken a külső zsírréteg picit vastagabb. Egyszerűen tartást kap a törzs. Megszűnik a hanyag, görbe tartás. És nem utolsó sorban a gát területe felszabadul a rá nehezedő nyomás alól és végre nyugodtan mernek tüsszenteni egyet a nők szülés utáni is..

A tanfolyamokon étkezési tanácsokat is kapnak a résztvevők?

Nem szorgalmazom a fogyókúrákat, nem szeretem, ha diétáznak a tanítványaim, azt akarom, hogy megtanuljanak egészségesen táplálkozni. Az étkezés minősége, mennyisége és gyakorisága is nagyon fontos. Naponta minimum ötször kell enni, ezzel szemben, akik a zsírtömegükből szeretnének lefaragni, gyakran nem esznek délig, majd utána jönnek a falási rohamok. Szívügyem, hogy a kenyérkultúrát is kiiktassam a tanítványok életéből. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is, és az is, honnan szerezzük be az ételeinket, természetes forrásokból vagy inkább a (sokszorosan) feldolgozott élelmiszereket részesítjük előnyben. Az anyukák többsége a gyermekeiket megpróbálják minél egészségesebben táplálni, de magukról megfeledkeznek, és ha vége a napnak, kieszik a hűtőt.

Min múlik a siker?

Csak a kitartáson és a tudatosságon 🙂