Kinezio tape

Találkoztam már régebben is a kinezio tape-pel. Ismertem jótékony hatásait, olvastam róla. Nem utolsó sorban pedig nagyon tetszettek ezek a színes tapaszok. Emlékszem, már nem voltam a legkisebb gyermek, de amikor megjelentek az állatmintás, színesebbnél színesebb sebtapaszok, szinte kerestem a bajt, hogy én is büszkén és hivatalosan viselhessek belőlük. Az első személyes élményem a kinezio tape-pel elég meghatározó élmény lett. Egy mellgyulladás hozta el az első találkozást. Akinek volt, tudja milyen és sosem kívánja vissza. Akinek nem volt, kívánom, sose tudja meg, milyen érzés. Jön, mint az influenza, rettentő magas lázzal és kiszakadó mellkassal. És az ágynyugalom instrukciói mellett jönnek a szoptass négykézláb, fejjel lefelé, zuhanyrózsával a kezedben.. igyekeztem mindent bevetni, hogy az antibiotikumot el tudjam kerülni, az nálam általában egy szükséges rossz, nagyon sokat kellett régebben szednem belőlük folyamatos szájüregi műtétek miatt. De akkor megint vesztésre álltam, míg érkezett egyszer egy felmentő füles telefonon. Egy nagyszerű oktatómtól, egy gyakorló sokgyerekes anyukától, hogy hát a sok praktika mellett a kinezio tape-ről hallottam-e?! Hát persze! Még aznap jött a felmentés. Megragasztottuk a mellem és írd és mondd az igazságot, 30 perc múlva nyoma sem volt a tomboló láznak és fájdalomnak. Másnap pedig már jöttem-mentem otthon, újra, újjászületve. Ott és akkor döntöttem el, hogy gyermeki kíváncsiságom a szép színes tapaszok felé felváltja a szakmai odafigyelés. Így a következő hónapokban kitanultam a technikát. Az utolsó tanfolyamomra, a kismama kinezio tape kurzusra jó régen jelentkeztem már és mire eljött a napja, én már második kisfiammal a hasamban érkeztem meg. Éles bevetés. Szuper jó időzítés, hiszen az első várandósságom alatt én is beszereztem egy aranyos kis rectus diastasist, amit ugyan tökéletesen karban tudok tartani és nagyon jól elvagyunk így együtt, de ugye köztudott tény az, hogy ami az elsőnél szétnyílt, az a másodiknál még jobban szét tud nyílni, így minden szakértelmemre és erőmre (értsd önfegyelmemre) szükségem lesz a prevencióban. És valóban, a második várandósságnál minden olyan gyorsan történik. A nyolcadik héten gömbölyödött a pocakom. Annyira gömbölyödött, hogy egy baráti vacsora közben bizony az egyik barátnőm kerek-perec jelentette ki, hogy te terhes vagy. A 12. héten már akkora volt a hasam, mint Artúrral a 20. héten. A 14. héten pedig már a kis lábacskák rugdosását is érezhettem. Persze vékony testalkatú vagyok, ehhez ez is kell, de a szétnyílt hasizomnak nem kedvez ez a tény. Plusz évek óta lágyéksérvem van. Nincs panaszom és tünetmentes vagyok. Ha éppen nem vagyok várandós. De most az vagyok és minden boldogságom és örömöm mellett bizony pokoli erős fájdalmakat okoz. És minden izommunka és becsületes napi-és sportaktivitás mellett a kötőszöveti sérülés az kötőszöveti sérülés, ha terhelés alatt van a test, akkor a sérvek helyzete tovább tud romlani.

Így ragasztok. Mindent, mindenhol. Most már nem csak másokon, hanem magamon is. A hasamat most csak azért, hogy ne nyíljon szét jobban, később azért is, hogy kapjon egy plusz támaszt és támogatást az izom a megnövekedett terhek alatt, a sérvemet pedig azért, hogy ne szakadjon tovább, ne legyen nagyobb a sérvkapu.

Miért? Hogyan működik egy ilyen hatóanyag nélküli ragasztószalag?

Erre az Oriolus-Med Medical and Academy vezetőjétől és molekuláris biológusától, Qastné Rigó Katalin írásából kapjuk meg a pontos választ

“A kinesiotape egy rugalmas pamutszalag, amit a bőrre ragasztva, jó technikával a fasciák lazítását (is) el lehet érni. Ezt a technikát lazító izomtechnikának hívják, ami persze nem csak izmot lazít. Minél fasciálisabb mélységekben gondolkozik a mozgásterápiás szakember, annál inkább rájön, hogy nem. A tape a megnyújtott izomra kerül fel, szabály szerint eredés és tapadás között (hacsak nincs ott valamilyen felszín ami nem ragasztható, pl seb) úgy, hogy a tapet semennyire sem nyújtjuk. Így a tape anyaga az izom összehúzódása során összehullámosodik, s mivel a bőrre van ragasztva, feltorlódik és emeli a bőrt is. Bőrünk alatt a felszínes fascia alatt közvetlenül bújnak meg a fent említett idegvégződések, amik a testudatosságot (propriocepció) valósítják meg. Bizonyított tény, hogy ott, ahol fáj, ott a propriocepció romlik. Bizonyított tény, hogy a fájdalmaink 70%-a fasciális eredetű, nem csont, izom, ízület vagy épp ideg fáj. A fascia akkor fáj, ha rossz a propriocepció. Ha javítjuk, fájdalmat csökkentünk. Tapeléssel úgy javítunk ezen, hogy a bőrt megemeljük, ezáltal a fasciaburkot széthúzzuk, így kisebb lesz a nyomás az érzőidegeken, így kisebb a fájdalom. Ha kisebb a fájdalom, a helyi struktúrák funkciója jobb lesz. Ha jobb a funkció, gyorsabb a gyógyulás.” (Forrás:https://oriolus-med.hu/blog/2017/07/26/a-fasciak-es-a-kinesiotape-a-mozgasban/)

A szalag légáteresztő, semleges. Nagyszerű kiegészítője a mozgásterápiás kezeléseknek és a rehabilitációnak. Gyorsítja, támogatja a célunk elérését. Nagyszerűen alkalmazható a szétnyílt hasizom prevenciojában és kezelésében is. Sőt, segítheted a vizesedés elkerülését, vagy az ödémák felszívódását, a császárheg gyógyulását, a bőr épségének a megóvását is.

A mozgástudomány fejlődik, egyre több információ áll rendelkezésünkre a megfelelő terápiás kezelések összeállításához. És ez nem csak az élsportolók kiváltsága, a mozgásterápiás és sportrehabilitációs szakemberek a hétköznapi, egészséges életre vágyó emberek munkáját is segítik. És a mérlegnek két serpenyője van, az izom és a kötőszövet kezelésének összhangja az út a harmónikus működés felé. Összefoglalva tehát, sokkal jobb hasizomerősítő feladatokat végezni piros katicás szalagokkal a pocinkon. Testileg és lelkileg is!