Tényleg hatékony a kineziológiai tapasz? Sok múlik a színes szalagok felhelyezésén

Az edzőtermeken kívül is gyakran találkozhatunk ezekkel a szép színes, titokzatos, a test bármely tájékát díszítő, vastagabb vagy vékonyabb, hosszabb vagy rövidebb ragasztott szalagokkal. Mit tudnak ezek a tapaszok?

Az első ragasztás az 1970-es években dr. Kenzo Kase japán orvos-kiropraktőr nevéhez köthető, aki ekkor kezdte el ezeket a rugalmas, ragasztható, hatóanyagot nem tartalmazó szalagokat használni saját praxisában különböző ízületi és izomsérülések gyógyítására. Először csak sportolók kiváltsága volt élvezni a tape jótékony hatásait, viszont az elmúlt években széles körben elterjedt, és már a hétköznapi ember sportsérüléseit és a nem sportolásból eredő egyéb panaszait is orvosolhatjuk vele.

Hogyan segít?

A kinesiotaping technika kutatás-fejlesztése bebizonyította, hogy a jól felhelyezett szalagok, amelyek rögzítés és immobilizáció helyett a sérült területen együtt mozognak a bőrrel, ezáltal pedig az izommal és az ízülettel is, serkentik a vér- és nyirokkeringést. Ezzel segítik a gyors szöveti regenerációt és a sérülés helyén a szöveti törmelék elszállítását, így biztosítva a gyulladásos folyamatok gyorsabb lezajlását.

A tape felhelyezése után megemeli a bőrt, melynek következtében nagyobb lesz odabent a térfogat, nő a hely, és csökken a nyomás a sérült izmon vagy ízületen. Ez egyrészt azonnali fájdalomcsillapodást eredményez, másrészt biztosítja a szövetek újjáépítéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok és építőelemek szállításához szükséges feltételeket. A fájdalom és a panaszok enyhülése magával hozza az újramozgás és -mozgatás lehetőségét, amely által javulni tud a lokális keringés. A gyógyulás pedig még gyorsabb lesz.

Milyen panaszokra alkalmazható a kineziológiai tapasz?

Bátran használjuk duzzadt és ödémás területeken, akut vagy krónikus izom- és ízületi sérülések, rándulások vagy ficamok kapcsán. Kezelhetünk vele műtéti hegeket, akár császármetszés után is nagy segítség lehet, sőt menstruációs alhasi és derékfájdalmakat is megszüntethetünk vele. Szoptatós édesanyáknál azonnali megoldást jelenthet mellgyulladás enyhítésére.

Mi a különbség a színek között?

A különböző színű tapaszok anyagukban egyformák, nyújthatóságuk és vastagságuk is megegyezik az emberi bőrrel, légáteresztők és egyformán tartósak. A különbözőségnek csak a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek sokasága támasztja alá, hogy a rajtunk lévő színek lelki és egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni. Minden színnek megvan a biológiai hatása, ami használható gyógyításhoz és mélyebb szöveti részek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatásúak, a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, így egy akut vagy krónikus gyulladás csökkentésére is alkalmasak.

Bár a szalagok recept nélkül kaphatók, és bárki számára elérhetők, jó, ha ezek felhelyezését külön az erre szakosodott sport- vagy egészségügyi szakemberre bízzuk. A tape ragasztásához jól kell ismerni a test anatómiai atlaszát, az izmok eredési és tapadási pontjait. A kinesiotaping-technika különböző feszítési mértékekkel alkalmazható, attól függően, hogy mi a terápia célja.

Forrás: divany.hu